2018. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

Lakossági fatüzelés

Megújuló energia - megújuló készülékek

Napjainkban előtérbe kerülnek a fatüzelésű készülékek, hiszen fával tüzelve segítünk fenntartani a természet egyensúlyát. A régi kandallók magas fafogyasztásuk és alacsony hatásfokuk miatt a szó mai értelmében erősen környezetszennyezők voltak. Európa számos országában felismerték ezt, és komoly fejlesztések indultak, melyek meglepő újdonságokkal szolgálnak. Új készülékek kerülnek piacra, amelyek tökéletes égésük során kevesebb szennyeződéssel több hőt produkálnak. Bár megújuló energiaforrásként még mindig a fa a legolcsóbb tüzelőanyag, azért tudnunk kell, hogy készleteink végesek. Ezt szem előtt tartva kezdtek fejlesztésekbe a nagy múltú európai kandallógyártók. Munkájukat ösztönzi, hogy egyre több országban a 70%-nál magasabb hatásfokú szilárdtüzelésű készülékek használata az energiatakarékos működés végett adóvisszatérítésre jogosít. Ez akár a beruházás 40%-át is elérheti.

Szóljunk néhány szót ezekről a készülékekről. Elsőként egy központi fűtésre köthető kandallóbetét-családról, amely 82%-os hatásfokával vívta ki figyelmünket. Hogyan sikerült elérni ezt az első pillantásra is figyelemre méltó teljesítményt?

A megoldás elképesztően egyszerű. A tervezőmérnökök a hőleadó felület növelésében látták meg a lehetőséget. Ez első pillantásra jó megoldásnak tűnik, viszont több nehézség merült fel: kandallókról lévén szó, a készülék külméreteit bizonyos határokon belül kellett tartani, hiszen ezek a berendezések körbeépítést igényelnek, és így, beépítéssel együtt kell egy szoba díszévé válniuk. Az égési jellemzők ideális szinten tartása szintén alapfeltétel volt, ez pedig újabb méretezési korlátot jelentett.

A probléma megoldását egy speciálisan hullámosított belső fal jelentette, melynek alkalmazása a kandallóbetét méreteinek számottevő növelése nélkül tette lehetővé a hőleadó felület megháromszorozását. Bizonyos készülékeknél ez a felület elérheti a 3,8 m2-t is. Az éles törésektől, sarkoktól mentes kivitel csökkenti a hatásfokot rontó lerakódások kialakulásának esélyét, valamint, esetleges túlfűtés esetén, a deformáció lehetőségét.

Ezek a berendezések már automata égésvezérléssel vannak ellátva, amely a füstgázhőmérséklet függvényében szabályozza az égés intenzitását, lehetővé téve egyszerre nagyobb mennyiségű fa behelyezését a tűztérbe. Mivel az égésszabályozó segítségével az égési folyamat szabályozottá vált, hőérzetünk is kellemesebb, a leadott meleg egyenletesebb, tovább tart. A felhasznált tüzelő mennyisége érezhetően csökken, a hatásfok viszont jelentősen nő.

A hatásfok javítását szolgálja a füstcső csatlakozó idom meglepő elhelyezése is. Nem a megszokott módon került a készülék tetejére, hanem belógatták a füstgyűjtő kamrába, így kényszerítve a forró füstgázokat hosszabb út megtételére, nagyobb hő leadására a füstgyűjtő kamra felső hányadában.

A lehető legjobb hőhasznosítás érdekében ezek a kandallóbetétek ásványgyapot hőszigeteléssel kerülnek forgalomba, mely kívülről cinkelt lemezköpeny borítást kapott. Körbeépítésük rendkívül egyszerű, a környező falakat nem terhelik sugárzó hővel. Javasolt a készülékekhez méretezett, gyári gépészeti csomagok alkalmazása.

Ezek a csomagok kifejezetten előnyösen alkalmazhatók napenergiás rendszerek kandallóval való kiegészítéséhez. Bizonyos gyártók kész összeállításban kínálják a napenergiás rendszer, a fatüzelésű kandalló és a gázfűtés berendezéseit. Így, egy helyről vásárolva, jelentős összeget takaríthatunk meg, és biztosan egymáshoz illesztett készülékeket, berendezéseket fogunk kapni.

Érdekes ötlet az utólag beépíthető, ún. insert típusú készülékek gyártása, amelyek lehetővé teszik, hogy már meglévő nyílt tűzterű kandallónkból magas hatásfokú, központi fűtést ellátó berendezést varázsoljunk. Ehhez nincs szükség másra, mint az insert típusú készülék behelyezésére az eddigi nyitott tűztérbe, a víz- és füstcső-csatlakozások gondos kiépítésére. Miután mindez elkészült, kandallónk üzemelésre kész. Nem kellett a régi kandallót szétbombázni, költséget és fáradságot takarítottunk meg.

A központi fűtéses készülékek között egyre több típusnál vehetjük észre az elektronikus égésvezérlés megjelenését. Ez nem azonos az előbbiekben említett automata égésvezérléssel.

Az elektronikus égésvezérlés három fő egységből áll:

A működés elve igen egyszerű. A szonda állandóan érzékeli a keringő víz hőmérsékletét, és ennek függvényében vezérli a légszelepen átfolyó levegő mennyiségét. A belépő levegő mennyiségétől pedig függ az égés intenzitása. Csökkentve az égés intenzitását csökkenthető az áramló víz hőmérséklete, tehát nem fenyeget a túlfűtés veszélye. Tapasztalat egyébként, hogy központi fűtést ellátó készülékeknél a megrendelőket az áramkimaradás aggasztja a leginkább. Az aggodalom jogos, hiszen ezek a kandallóbetétek tényleg képesek felforralni a vizet.

A korszerű készülékekben legalább egyszeres, de némelyikben akár többszörös védelem is található. Az egyik szerepét tökéletesen el tudja látni az imént említett elektronika, amelyen beállítható az időegység alatti vízhőmérséklet-növekedés maximális mértéke is. Amikor bármi okból leáll a keringés a rendszerben, ez az érték a megadott fölé emelkedik, az automatika pedig elzárja a belépő levegő útját.

A másik védelmi berendezés egy hűtőspirál szokott lenni, amelyet a víztérben helyeznek el. Ennek egyik vége a hidegvízhálózatra van kötve, a másik pedig egy termoszeleppel a csatornahálózatra csatlakozik. Bizonyos kritikus vízhőmérséklet elérésénél a termoszelep szabad folyást enged a belépő hideg víznek, biztosítván ezzel a készülék hűtésének megkezdését. Bátran állíthatjuk tehát, hogy ezek a készülékek teljesen biztonságosak.

Számos törekvést látunk központi légfűtéses rendszerek kiépítésére is. Természetesen a kandallógyártók ezeket az igényeket is igyekeznek mind korszerűbb készülékekkel kielégíteni. Az eddigiekben említett hullámosított hőleadó felületet és a szigetelt külső falakat használva, külön erre a célra tervezett ventilátorok segítségével több helyiségbe elvezethető meleg levegős fűtési rendszer alakítható ki. A rendszer hatékony, kényelmes és biztonságos. A tervezők gondosságát bizonyítja, hogy a készülékek beépített víztartállyal rendelkeznek, amelynek időnkénti feltöltésével biztosítható a szállított levegő optimális nedvességtartalma.

A légfűtéses, fatüzeléses kandallóbetétek fejlesztésénél más érdekes megoldások is előtérbe kerültek. Az új generációs készülékek megtervezésénél a cél nem annyira a meglévő hőleadó felületek növelése, mint inkább azok minél tökéletesebb kihasználása volt. Ennek érdekében a legjelentéktelenebb apróságot is újragondolván született meg a kandallópiac talán legérdekesebb készüléke. Ez a kandallóbetét ízig-vérig fűtésre készült. Nagy előnye, hogy egyike azon kevés készülékeknek, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak napjaink építkezési szokásaihoz. Nem jelent többé problémát a tökéletesen záródó műanyagajtó, -ablak, nincs gond a szagelszívó berendezés, a központi porszívó működtetésekor sem, hiszen ez a készülék hermetikusan zárt a lakás légtere felé. Sajnos elég sokszor hallani a téves meghatározást, hogy ez vagy az a kandallóbetét zárt tűzterű, tehát biztonsággal beépíthető fokozott légzárású ajtók, ablakok mellé is, különösebb óvintézkedés nélkül! Ne feledjük, hogy ez a téves információ rengeteg kellemetlenséget jelenthet a kandalló használatakor! Hiszen senki sem kormos üvegről, rosszul égő tűzről vagy füstszagú lakásról álmodozik, mikor kandallóját tervezgeti!

A tévesen zártként emlegetett berendezések csak részben zártak, hiszen többségüknek a kiképzése olyan, hogy nem lehetnek teljesen zártak. Nem, hiszen az üvegöblítő vagy (ahol van) az utóégető levegő, de legtöbbször az égéshez szükséges levegő is a lakásból kerül a tűztérbe. Ezeken a nyílásokon pedig igenis előfordulhat visszafelé áramlás is. Nem beszélve az öntvényelemek közti illesztési hézagokról, a pontatlanul illeszkedő, laza mozgású vezérlőkarokról, amelyek mentén ugyancsak elképzelhető befelé áramlás létrejötte.

Ha teljesen korrektek szeretnénk lenni, zártnak csak a lakás felé hermetikusan zárt készülékeket nevezhetnénk. Mi is az, ami egyből szembetűnik egy ilyen berendezésen?

Ezek jellemzően dupla- vagy triplafalú készülékek. Hermetikusan hegesztett lemeztest, belülről öntvény-, samott-, esetleg lemezbéléssel.

Az égésvezérlő karok elhelyezkedése, mozgásuk minősége szintén árulkodó lehet. Szinte biztosra mehetünk, ha megnézzük az ajtókiképzés minőségét. Amennyiben tömítetlenségeket, egyenetlen és pontatlan illesztéseket látunk, esetleg záródáskor fémes csattanást hallunk, szinte biztos, hogy a készülék nem tartozik a vizsgált kategóriába.

A hermetikusság nem csak a visszaáramlások miatt különösen fontos. A magas hatásfok elérésében is nagy szerepe van, hiszen minél kisebb légfelesleggel tudjuk elégetni a bevitt famenynyiséget, annál kevesebb hő távozik a kéményen keresztül a szabadba.

Melyek azok az egyéb érdekességek, amelyek teljesen egyedivé teszik ezt a kandallóbetétet? Talán a legmeglepőbb, hogy apró módosításokkal sikerült úgy megemelni a készülék hőmérsékletét 150 °C-kal, hogy eközben a füstgázhőmérséklet nem változott.

A végrehajtott módosítások közül néhány (a hermetikusságon kívül): alkalmassá tették a készüléket a külső levegő fogadására. Ezt egy speciálisan megtervezett elosztó doboz tette lehetővé, amely képes fogadni és szabályozottan kétfelé osztani a belépő levegőt. Az egyik kör az elsődleges égési levegőt biztosítja, a másik az üvegöblítő levegő áramlását teszi lehetővé. A rendszer különlegessége, hogy mind a kettő kör szabályozható. Érdekes továbbá, hogy az üvegöblítő levegő előmelegítve kerül az égéstérbe, hogy ne okozzon ott hőmérsékletcsökkenést.

Beépítésre került egy különleges formájú és anyagú lángterelő, amely többszörös szerepet tölt be. Anyaga inox, amely könnyű és fényes. Könnyű, hogy melegen se deformálódjon, fényes pedig, hogy visszaverje a tűz melegét a készülék aljára. A lángterelő duplafalú, hogy a szigetelő levegőréteg minimálisra csökkentse a kéménybe távozó hő mennyiségét. Tűz felőli oldala szögben döntött, ami a meleg irányított visszatükrözését segíti elő a készülék oldalainak alsó harmadába, ahonnan az újból fölfelé fog igyekezni, jobban átmelegítve az oldalfalakat.

Kívülről konvekciós burkolatot kapott a berendezés, amely egyfelől optimalizálja a légáramlás sebességét, másfelől ideálissá és egyenletessé teszi a hőterjedést. Harmadik szerepeként védi az épület környező falait a felesleges hőterheléstől, hiszen a burkolat felületétől néhány cm-re már nem lehet 50 °C-nál melegebb.

Meglepően nagy rostély biztosítja az egyenletes levegőellátást a tűz számára. Természetesen az egész rostély felülete alatt hamuzófiók található, amelynek 7 literes űrtartalma igen kényelmes felhasználást biztosít.

Foglaljuk tehát össze néhány szóban, mit is nyújt nekünk ez a pár mérnöki bravúr. Kaptunk egy készüléket, ami egyszeri megrakással (száraz keményfa) képes 12-14 órán keresztül egyenletes meleget biztosítani akár 5 helyiségben is. Működése teljesen független az épület légháztartásától. 80% feletti hatásfokot és kivételesen alacsony fafelhasználást biztosít (3-5 m3/év), rendkívül felhasználóbarát működés mellett.

Eddig csak fatüzeléses berendezésekről esett szó, pedig egyre nagyobb teret hódítanak a pelletüzemű készülékek is. Használatuk egyszerű, biztonságos és kényelmes. Lássunk erre is egy érdekes példát. A készülék egy igen meglepő vonással rendelkezik. Szinte egyedülállóan a piacon, vegyes üzemű, azaz használható úgy pellettel, mint fával. Hazai elterjedése indokolt lenne, hiszen a pellet beszerzése néha gondot jelent. Sajnos nálunk ez még nem általános fűtési mód.

Az általam érdekesnek talált készülék egy beépítést igénylő kandallóbetét, amely kapható víz-, illetve légfűtéses kivitelben is. Mivel a berendezéshez tartozik egy 45 literes pellettartály is, amelyet szintén be kell építeni a kandalló burkolatába, ennél a készüléknél is indokolt volt a már megismert hullámosított belső fal használata. Így aztán már nem is meglepő, hogy ez a viszonylag kisméretű kandallóbetét képes akár 20 kW teljesítményt is produkálni, miközben mérete a pellettartállyal együtt nem haladja meg egy normál kandallóbetét méretét.

A készülékek tartozéka a digitális vezérlés, amely nagyfokú kényelmet biztosít a felhasználónak, hiszen egy hétre előre programozható a berendezés működése. A programozás ugyan nem egyszerű feladat, viszont cserébe a készülék szinte valamennyi paramétere beállítható, a vízhőmérséklettől a pelletszállító csigák sebességéig. Pelletes üzemmódban a hatásfok 92% körüli, míg fával történő tüzeléskor 80% feletti. Ekkor a készülék teljesítménye elérheti a 28 kW-ot. Talán érdekes megemlíteni, hogy a pelletüzemről fatüzelésre váltás rendkívül egyszerű. Mindössze egy takarólemezt kell a pelletégőre helyezni, és kezdődhet a fával történő fűtés. Ami viszont fontos, és a készülék megbízható működéséhez elengedhetetlen, a fatüzelés hamujának maradéktalan eltakarítása a pellettel való fűtés megkezdése előtt!

A készülék tüzelőanyag-felhasználása, névleges teljesítmény leadása mellett, megközelítőleg 3 kg pellet óránként (ez mai árak mellett 200 forint körüli öszszeg). A készülékhez járó pellettartály térfogata tehát nem egészen egynapi tüzelőanyag befogadására alkalmas. Amennyiben hosszú távon és rendszeresen akarjuk használni készülékünket, javasolt egy nagyobb pellettároló kiépítése. Legegyszerűbb a kandalló feletti szintre egy ejtő rendszerű tartály telepítése, de ha ez nem lehetséges, akkor bárhova telepíthető, ahol a körülmények megfelelők. Ekkor flexibilis szállítócsiga segítségével juttathatjuk a pelletet készülékünkhöz.

Sokan idegenkednek a pelletüzemű kandallóktól, hiszen működtetésük némi zajjal jár, valamint a tűz élménye sem az igazi, hiszen ezek a kandallók nem természetes lánggal égnek. Így a nyílt láng nyugtató, jóleső látványa helyett egy állandóan vibráló, kicsit idegesítő tüzet fogunk látni. Talán mondani sem kell, de a kandallógyártók erre is megtalálták a megoldást:

A pelletes kandallóbetétek között érdekes készüléket fejlesztettek ki, mely áramfüggetlen működésre képes. Itt a tüzelőanyag gravitációsan, szállítócsiga nélkül jut a készülékbe. Igaz, hogy a napi utántöltéstől nem mentesülünk, viszont az ezzel járó kényelmetlenségekért teljes mértékben kárpótolhat bennünket a lángok mesébe illő, nyugodt és szemet gyönyörködtető tánca. A csendet pedig nem fogja megtörni a szállítócsiga halk, de mégis meglévő duruzsolása.

Talán ismeretes, hogy hazánkban a pelletellátással előfordulnak kisebb-nagyobb zavarok. Kár kerülni a témát: ez a kérdés nem teljesen rendezett. Akik ilyen készüléket használnak, tisztában vannak a napi üzemeltetési gondokkal.

Persze a kandallógyártók most is villámgyorsan reagáltak a piac igényeire. Némi helyzetelemzés után kiderült, hogy Kelet-Európában a pellet valóban nehezen elérhető. Van viszont egy nehéz helyzetben lévő mezőgazdaság, ahol egyre nehezebb piacképes terméket előállítani. Tele vannak a raktárak eladhatatlan terménnyel, mint például a kukorica. Miért ne használhatnánk a nehezen elérhető tüzelő kiváltására azt, amink van? Biztató lépések történtek több gyártó cég fejlesztési osztályán, és nagyon rövid időn belül várható a kukoricával üzemelő kandallóbetétek megjelenése. Ezek rendkívüli gondossággal, a pelletes készülékek mintájára készült berendezések, melyek üzemeltetése olcsóbbá teheti a fűtést, hiszen a kukorica ára alatta van a pelletének, beszerzése pedig nem jelent problémát. Ki tudja, lehet, hogy ezek a készülékek a mezőgazdaság helyzetén is javítani tudnak?!

Végül pedig szót érdemelnek a cserépkályhák is, mint a szilárdtüzelésű készülékek legrégebb óta ismert típusai. Azért maradtak a sor végére, mert ezek azok a berendezések, amelyek emberöltők óta nem mentek át lényegi változáson. Változtak ugyan a színek, a formák, de maradt az elmélet. A cserépkályhák felépítése és működése egyszerűen leírható: a helyiségben rakott tüzet mázas kerámiával határolt nagy tömegű fallal veszik körül, majd az így kialakult zárt térből a keletkezett füstgázokat a kéménybe vezetik. Minél hosszabb a füstjárat, annál több hő marad az építményen, illetve a lakáson belül. Hazánkban igen elterjedtek a szakemberek által zsák-kályhaként emlegetett cserépkályhák, melyek esztétikailag nem jelentenek különösebb értéket, viszont megépítésük gyors, egyszerű, működésük pedig kifogástalan. Napjainkban épülnek mindenféle formájú cserépkályhák, a kályhacsempe-választék is elképesztő méreteket öltött. A hagyományos cserépkályhák működési elve, szinte függetlenül a formától, változatlan maradt. A kályha tulajdonképpen egy nagy kapacitású hőakkumulátor, amelyet egyszer fel kell tölteni, utána pedig viszonylag hosszú ideig sugározza a lakásba a meleget. Teljesítményét leginkább a mérete határozza meg, hiszen ezeknél a készülékeknél a fűtés hősugárzással valósul meg.

Ezeknek a készülékeknek van néhány hátrányos tulajdonságuk is. Mivel a kályha épített falai és füstjáratai közvetlenül érintkeznek a forró füstgázokkal, így bizonyos időközönként a cserépkályha belsejét ki kell cserélni. Ez az időszak nagyban függ a használat milyenségétől, valamint a használt tüzelőanyagtól. Egy ilyen átrakás nem kis költséggel jár, és bizony elég piszkos munka!

Ennek a problémának a kiküszöbölésére születtek meg a korszerű cserépkályhák. A változtatás lényege abban van, hogy a forró füstgázok és a nyílt láng nem érintkezik közvetlenül a kályha falával, hanem a díszburkolaton belül légfűtő járatokban halad a kémény felé. Ezek a készülékek úgy hatásfokukban, mint élettartamukban lényegesen felülmúlják a hagyományos építésű cserépkályhákat.

Egyre gyakrabban látunk kályhabetétes cserépkályhát is, ahol a tűztér öntöttvasból, esetleg lemezből készült.

Ezeknek a tűztérbetéteknek az alkalmazása számos előnnyel jár:

Sajnos az ára miatt ez a két megoldás nem valószínű, hogy Magyarországon nagy teret fog hódítani. Megépítésük egy átlagos cserépkályha megépítésének akár a négyszeresébe is kerülhet, ami igencsak mérlegelendő kiadás.

Bízom benne, hogy ez a rövid áttekintés meggyőzte önöket arról, hogy a kandallók, kályhák nem elhanyagolható mértékben részt követelnek mindennapjainkból. Láthatjuk, hogy más fűtőberendezésekkel egyetemben a fejlesztés miatt itt is számottevő, korszerű, modern és esztétikus készülékek kerülnek a piacra. Reményeim szerint azt is sikerült érzékeltetni, hogy ezek a berendezések igenis fűtésre lettek kitalálva, tehát a régi beidegződés, miszerint a kandallóval fűteni nem lehet, lassan elfelejthető. A közeljövőben várhatóan egyre több energiatakarékos készülék lesz nem csak a lakások dísze, de szerves része is azok olcsó, megbízható és biztonságos fűtési rendszerének.

Belinszky Ákos