2018. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

Céginformáció

Erdőgazdálkodás:

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében, 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. E működési terület Hazánk legerdősültebb tája. Magába foglalja foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot - benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is.

A társaságunk által kezelt erdők 52 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Itt elsődleges rendeltetés a védelem, minden mást ennek a célnak kell alárendelni. Az Ipoly Erdő Zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint az ezekhez kapcsolódó és a turizmussal összefüggő szolgáltatások. 

A gazdálkodásunkkal érintett két erdőgazdasági táj lényegesen eltér egymástól. Amíg a Börzsöny mély völgyekkel és meredek bércekkel, gerincekkel  tagolt, az erdőtársulásaiban elsősorban a bükk és a tölgy dominál, addig a Cserhát lankásabb dombjain a cser és az akác az uralkodó. A Börzsöny legjellemzőbb társulásai az elegyes kocsánytalan tölgyesek, a gyertyános-tölgyesek és a középhegységi bükkösök.A Cserhátban jelentős kiterjedésűek a jellemzően sarj eredetű,  tölgy elegyes cseresek és a többszörösen sarjaztatott akácosok.

A kezelt erdőállományokban a fafajok térfoglalása az alábbi: 

A nyilvántartott élőfakészlet összesen mintegy 13 millió bruttó köbméter.

Erdőgazdaságunk a térség legnagyobb erdőgazdálkodója, és közvetve az egyik legnagyobb munkaadója. Évente átlagosan mintegy 160 ezer nettó köbméter fát termelünk ki -  mely nélkülözhetetlen, megújuló nyersanyag és energiaforrás. Ez a mennyiség jelentősen kevesebb, mint az élőfakészlet éves növekménye – így a tartamosság megnyugtatóan biztosított.

Az erdőfelújítás munkálataival érintett terület eléri az évi háromezer hektárt. Az erdők megújítását az őshonos fafajok természetes újulatára alapozzuk. Kiterjedten alkalmazzuk a folyamatos erdőborítást támogató gazdálkodás korszerű módszereit is. Alapelvünk, hogy beavatkozásaink a lehető legkisebb környezeti terhelést jelentsék az erdő életében – valamint, hogy a tevékenység eredményeként, vagyonkezelt erdeink ökológiai és gazdasági értéke egyaránt gyarapodjon.

Kulturális látnivalók, szolgáltatások:

Erdeinkben a természeti értékek mellett számos történelmi, kultúrtörténeti és szakrális emlékhely is fellelhető. Csak ízelítőül: Salgó, Somoskő, Hollókő, Drégely, Nógrád és Csővár vára, a Mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely, József főherceg emlékműve és Bársony István emléktáblája Királyházán, Kittenberger Kálmán és Fekete István „Rózsakunyhója” Kismaros közelében, kastélyok, kápolnák, kálváriák, keresztek, erdészeti és vadászati emlékhelyek. Az erdők hosszú távú fennmaradását, fenntartható fejlődését az erdészeink nem csupán közvetlen szakmai tevékenységükkel garantálják - a jövő nemzedékek környezeti nevelését szolgálva, aktívan részt vesznek az ifjúság környezettudatosságának kialakításában is. Kiváló kapcsolatot ápolnak a térségi oktatási intézmények fiataljaival és pedagógusaival, örömmel szakítanak időt gyerekcsoportok oktatására, terepi vezetésére. Szakképzett kollégáink már három minősített erdészeti erdei iskolában fogadják a csoportokat.

Királyréti Kisvasút gőzőse

Társaságunk fontos stratégiai célja: közelebb hozni a társadalmat az erdőhöz. Ezt szolgálja a környezetkímélő erdei turizmus valamennyi válfajának támogatása, ezért kiterjedt közjóléti és turisztikai infrastruktúra-hálózatot működtetünk. A teljesség igénye nélkül - ide tartoznak a vendégházak, az ifjúsági- és bakancsszállások, az erdei vasutak, az erdei iskolák, kirándulóközpontok, gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, kilátók, tanösvények, pihenőhelyek. Az ökoturizmus szolgálata az utóbbi másfél évtizedben a társaság egyik fő tevékenységévé vált, szoros együttműködésben a szakterületen érdekelt, legnevesebb társadalmi szervezetekkel, egyesületekkel, szövetségekkel.

Az Ipoly-mente, a Börzsöny, a Cserhát vadregényes tájaival, napjainkban is otthont ad mindenki számára, legyen az gazdálkodó, természetvédő, vagy pihenni vágyó természetjáró.

Az erdőgazdaság küldetésében is megfogalmaztuk a törekvésünket: társadalmi felelősségünk tudatában, az erdő jóléti funkcióit helyezzük előtérbe.

Honlapunk tematikus felületein, termékeink és szolgáltatásaink teljes skálájáról részletesen tájékozódhat a tisztelt Látogató.